top of page

TURIZAM

Prisustvo divljači i mogućnosti za razvoj lovnog turizma

Svih ovih godina ekonomske krize u naša lovišta se veoma malo ulagalo, pa je i divljači bilo sve manje, kao i lovaca iz Evrope, bez obzira na visoki rejting koji su nekada naša lovišta imala. Inostrani lovci su odlazili u zemlje gde su pravila usklađena sa prohtevima visokoplatežnog gosta. Oni takođe zahtevaju luksuzni smeštaj, vrhunsku uslugu, dobre puteve do lovišta, sigurnost u šumi i na kraju da ulov mogu poneti u svoju zemlju.

Lovački savez Srbije na teritoriji Opštine Čoka gazduje sa dva udruženja. Lovačko udruženje Čoka (gde pripadaju sekcije Sanad, Vrbica, Crna Bara i Ostojićevo) i Lovačko udruženje Padej koje je samostalno. Nalazimo i lovište Zlatica–Ribnjaci iz Petrovaradina koje gazduje na vodenim površinama ribnjaka u Jazovu, i ima dozvolu za lov isključivo pernate divljači. Izdvajamo da je lovačko udruženje Padej jedino udruženje na teritoriji Vojvodine koje se bavi uzgojem divljih pataka.

Ukupno 27% teritorije Vojvodine i Banata čine ritovi koji su idealna staništa za divljač. Veliki broj vodenih tokova, reka i porečja sa pripadajućim šumama su takođe povoljan ambijent. U našoj Opštini postoji lepa tradicija inostranog i domaćeg lovnog turizma. Lovi se zec, fazan, divlje patke, jarebice, prepelice... Od krupne divljači postoji u izobilju srna i srndaća, kao i divljih svinja.

Sportski ribolov je sastavni deo života velikog broja Banaćana, kod nas su vode još uvek čiste, a bogat sadržaj se postepeno uvećava. Upravo sa ovih terena potiču kapitalni primerci šarana, štuke, smuđa, deverike i kečige. Posebna je atrakcija lov na somove kapitalce metodom bućke.

bottom of page