Sveti Ana i Gavrilo štite Čoku


Povodom Dana opštine Čoka na mesnom katoličkom groblju održan je pomen i položeni su venci na spomen obeležje stradalim od epidemije kolere pre 185 godina.

 

Datum 26. jul 1831. godine kada je prestalo stradanje od pošasti, od 2001. godine se proslavlja kao lokalni praznik, koji pada za katolike na praznik svete Ane, a za pravoslavne na slavu ovdašnjeg hrama Svetog arhangela Gavrila. U pravoslavnoj crkvi danas je praznična liturgija od 9.30, a večernje u 16 sati, dok je praznična misa u katoličkoj crkvi Presvetog trojstva od 19 sati.

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Čoka, u prisustvu delegacija okolnih vojvođanskih opština, bratskih gradova, kao i drugih gostiju, posle intoniranja srpske i mađarske himne, u izvedbi horova KUD-ova „Sveti Sava” iz Čoke i „Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva i muškog hora „Rakoci Ferenc ” iz Čoke, pročitana je zavetna povelja kojom su se Čokani obavezali da će obeležavati prestanak stradanja od epidemije kolere.

Predsednik Skupštine opštine Čoka Tibor Olaj je naglasio da su zagovornici da se obeležava taj datum iz istorije Čoke, jer je u pitanju dan prestanak stradanja oba naroda koji zajedno žive u slozi. Olaj je podsetio da je tada umrlo 135 žitelja Čoke, 92 rimokatoličke i 43 pravoslavne vere, te da su svi sahranjeni u zajedničku grobnicu na Katoličkom groblju u Čoki.

Olaj se osvrnuo na rezultate dosadašnjeg rada lokalne samouprave, ukazavši da su oni uočljivi u mnogim oblastima, uređenijoj sredini i obnovljenoj komunalnoj infrastrukturi. Najveći deo urađenog je finansiran sredstvima opštinskog budžeta, a u realizaciji pojedinih projekata dobijena je podrška republičkih i pokrajinskih organa. Međutim, Olaj je ukazao da nije dovoljno urađeno na stvaranju ambijenta za dovođenje investitora koji bi otpočeli sa ulaganjima i doprineli otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti.

- Uz potencijale i resurse kojim raspolažemo i velikim zalaganjem opštinskog rukovodstva opravdana je naša nada i očekivanja za bolju budućnost. Zato je važno da svaka odluka i ulaganja budu postavljeni na način da podstiču celokupan razvoj i napredak naše zajednice. Nova opštinska vlast trudiće se da radi u korist građana – naglasio je Olaj.

Predsednica opštine Stana Đember je kao prioritet istakla stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investitora i podizanje proizvodnje, jer samo na taj način će se moći delovati u oblastima zdravstva, kulture, obrazovanja, sporta i drugih delatnosti u nadgradnji, kao i svega onoga što tišti ovu opštinu.

- Jedan od strateških zadataka nam je unapređenje privrede i poljoprivrede i približavanje lokalne samouprave građanima. Do sada, sticao se utisak kao da živimo u paralelnim svetovima, ali ne bi trebalo da bude tako. Postavljen je čvrst temelj da se već u ovoj godini krene sa osposobljavanjem industrijske zone, reorganizacijom lokalne samouprave i mesnih zajednica. Naše odluke neće biti lake, biće često i bolne, ali one nisu prepreka za stvaranje boljeg života u opštini Čoka, koja to i zaslužuje – rekla je Stana Đember.

Predstavnici lokalne samouprave uručili su nagrade najboljim učenicima i sportistima opštine, za postignute rezultate. To su nosioci Vukovih diploma Ivet Hornjak i Vanja Cvetković iz Padeja, Alen Bačo iz Jazova, Nenad Tepavac i Martin Tot iz Ostojićeva, Marijeta Ćirković, Ivona Gardinovački, Milica Sretenović, David Boroš Đevi, Tijana Kojić, Mark Lacko, Zoltan Margit, Antal Monoki iz Čoke, Jovan Nikočev, Milivoj Popov, Radovan Stojanović i Marko Tatić iz Sanada. Nagrada je pripala đaku generacije čokanske Hemijsko-prehrambene srednje škole Ireni Tot iz Ostojićeva, kao i najboljim mladim sportistima Stefanu Laziću iz Stonoteniskog kluba i Jovanu Vilovskom iz Karate kluba.

 

 

M. Mitrović

 

 

 

 


Komentari(0)