Otvoren kabinet za učenje poljskog jezika


Ambasador Republike Poljske u Beogradu Aleksander Hećko svečano je otvorio kabinet za učenje poljskog jezika u Osnovnoj školi „Dr Tihomir Ostojić“ u Ostojićevu, gde živi najmnogobrojnija zajednica Poljaka u Srbiji.

Tim povodom, u svojoj pozdravnoj reči, konzul Pavel Skolovski, posebno je pozdravio predstavnike potomaka emigracije iz okoline grada Visle, koji su u prvoj polovini 19. veka došli u Ostojićevo kao sakupljači šalitre. On je izjavio da se poslednjih godina Poljska ambasada iz Beograda, uz pomoć lokalnih vlasti i škole trudi da izađe u susret meštanima Ostojićeva da se vrate svojim korenima.

- Uspeli smo da postavimo temelj, na kome će se graditi sistem učenja poljskog jezika, namenjenog pre svega deci, ali i ostalim zainteresovanim građanima. U Ostojićevu, kao i celoj opštini Čoka oseća se primer dobre saradnje pripadnika različitih nacionalnih grupa, proširuju se međuetnički i međuverski odnosi. Proširuju se horizonti i otkrivaju vrednosti koje doprinose bogatstvu Vojvodine i Srbije. Želimo da deca steknu što bolje obrazovanje, koje im garantuje sigurniju budućnost na profesionalnom planu. Opremanje kabineta savremenim uređajima i didaktičkim materijalima, koristiće svrsi učenja jezika, geografije, kulture i projekciji filmova, – izjavio je Pavel Skolovski.

Predsednik opštine Čoka Ferenc Balaž rekao je da ovaj primer obnove i opremanja kabineta ilustruje saradnju škole i Ambasade Poljske u Beogradu koja pomaže školi, kulturnim društvima u selu, a i sa opštinom ima jako dobru saradnju.

- Drago mi je da je ambasador Aleksander Hećko posetio našu opštinu i ponudio druge vidove saradnje Lokalnoj samoupravi u cilju osnaženja naše zajednice, – rekao je Ferenc Balaž, poručivši đacima da čuvaju svoje korene, tradiciju i kulturu koji će im obezbediti opstanak u ovim krajevima.

Direktor škole Antonije Cicmil istakao je važnost otvaranja kabineta za učenje poljskog jezika i podsetio da će ova škola uskoro obeležiti 250 godina postojanja, za koje vreme je iznedrila stotine akademskih građana i desetine naučnika, akademika, vrhunskih umetnika i sportista.

N. Kolundžija