Sastanak čokanskih poljoprivrednika


Nezadovoljni stanjem u agraru

PADEJ – Paori sa teritorije opštine Čoka nezadovoljni su, kako državnom, tako i lokalnom agrarnom politikom – istaknuto je na godišnjem skupu koji je organizovalo Udruženje poljoprivrednika Padeja i Ostojićeva.

O stanju u agraru 80 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Čoka, razgovaralo je sa Nenadom Katanićem, pomoćnikom Ministra poljoprivrede, Zoranom Kneževićem, direktorom Uprave za poljoprivredno zemljište, Jožefom Saboom, direktorom Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, predsednikom opštine Čoka, Ferencom Balažom i direktorom Vodoprivrednog preduzeća „Gornji Banat“ Draganom Felbabom.

Posle tročasovnog upoznavanja sa agrarnom politikom, novim zakonskim predlozima o poljoprivrednom zemljištu i sveopštim stanjem u poljoprivredi, paori su izrazili nezadovoljstvo sveukupnim stanjem u agraru, za koje smatraju da je neodrživo.

– Nedovoljno se vodi računa o većim robnim proizvođačima u poljoprivredi, licitacija državnog zemljišta se vrši sa zakašnjenjem i u nepovoljnom vremenskom periodu i ništa se ne preduzima sa problemom suvišnih voda zbog kojih nije završena jesenja berba, niti pripremljeno zemljište, - samo su jedan deo naših problema istakao je Šandor Lenđel iz Padeja. Borislav Budovalčev iz Ostojićeva uputio je kritiku predsedniku Opštine Čoka, što prošlogodišnja budžetska sredstva namenjena poljoprivredi nisu iskorišćena i da se za godinu dana ništa nije uradilo na poboljšanju stanja poljoprivrednika.

Paori traže da se pod hitno reši problem oko bezbednog uklanjanja životinjskih leševa, da se produži period na koji se izdaje poljoprivredno zemljište u zakup, kako bi se omogućila organska proizvodnja hrane, olakšavanje procedure oko ulaska u posed izlicitiranih njiva, uređene atarske puteve i promenu kriterijuma subvencionisanja u stočarskoj proizvodnji, jer kako su istakli sa ovakvom agrarnom politikom nemaju perspektive.

 

N. Kolundžija


Komentari(0)