Osveštavanje zvona u Ostojićevu

 

U Ostojićevu je 6. marta 2014. godine msgr. dr Nemet Laslo, banatski biskup, sa župnicima Maša Tamašom i Hajdu Šandorom osveštao novoizgrađeni zvonik sa zvonom na rimokatoličkom groblju. Zvonik je još prošle godine započet u sećanje na oslobodilačke borbe 1848/49., a na zvonu stoji natpis: „ZVONKI ZVUK ZVONA ČUJ, BOGA SLAVI, OTADŽBINU LJUBI“ DONATOR: LOKALNA SAMOUPRAVA ČOKE 2014.

Ceremoniji osveštavanja zvona su između ostalih prisustvovali Pastor Ištvan, predsednik Skupštine Vojvodine, koji je prvi isprobao zvono. Gradonačelnik Čoke Balaž Ferenc se zahvalio meštanima bez čijeg jedinstva, rada i vere ne bi bilo moguće izraditi zvonik.

– Pre godinu dana smo na ovom istom mestu obeležavali godišnjicu oslobodilačke borbe i u ljudima se već tada začela klica ideje o izradi novog zvonika. Sada stojimo tu pored našeg spomenika na 1848/49., zvonika kojeg krasi novo zvono i krsta na koji polažemo venac. Na zvuk zvona svi obraćaju pažnju, ono nas podseća na naše pretke koji u ovoj zemlji počivaju, javlja da smo mi još tu kao i da je naša budućnost na ovoj zemlji – rekao je Balaž.

Zvono je izlio Gomboš Mikloš, livac iz Mađarske u roku od tri meseca i sadrži 22 procenta bakra.

 

 


Komentari(0)