Három hétig nem kellett a hódegyházi tej

 

A szabadkai tejgyár veszi át a tejet Hódegyházán május közepén váratlanul felmondta a tej felvásárlását a zentai Gere Kft., mivel a šimanovci tejgyár, ahová 25-30 hódegyházi termelőtől vitték a tejet, fizetésképtelenné vált. Hetek múltak el, mire a mezőgazdasági minisztérium, és az ott államtitkári posztot betöltő Juhász Attila közbenjárására sikerült új felvásárlót találni.

A falu központjában lévő (minden előírásnak megfelelő) átvevőállomást Piri Ervinhelybeli vállalkozó adta bérbe a Gere Kft-nek.

– A Gere Kft. a šimanovci Marić cégnek vásárolta fel a tejet, de ez a cég nem fizette ki a leszállított tejet, több millió dináros adósság halmozódott fel, és ezért szakadt meg vele az együttműködés, ami több mint húsz tejtermelőt érintett a faluban. Több tejgyárnál is kilincseltünk. A zombori tejgyár egy termelőtől a faluban naponta átvesz 200 litert, ott is próbálkoztunk, de érdemben nem sikerült velük tárgyalni, hogy vegyenek át több tejet, ha már jelen vannak a faluban. A nagybecskereki tejgyár szóba sem állt velünk. A mokrini tejüzem vásárolja ugyan a tejet Hódegyházán, de nem tudják növelni az átvett mennyiséget – mondta Piri Ervin.

A csókai tejgyár nem vásárol fel tejet Hódegyházán, Bánátban és Bácskában is adós maradt a tejtermelőknek, a több milliós tartozás miatt zárolva van a cég folyószámlája. Nem kell a tej a nagykikindai és a nagybecskereki tejgyáraknak sem, csökkentették a felvásárolt menynyiséget, nem hogy újabb termelőkkel kötnének szerződést. A tejfogyasztás csökken, az import tejpor pedig leveri a tej árát.

A hódegyházi termelők segítségére sietett Balázs Ferenc polgármester és Fremond Árpád parlamenti képviselő, hogy a tejtermelőkkel közösen próbáljanak megoldást találni az égetően sürgős problémára. Végül sikerült megoldást találni tejbajokra. A majdnem három hétig tartó bizonytalanság után május 29-én a szabadkai tejgyár megkezdte a tej átvételét Hódegyházán, a bajbajutott termelők pedig fellélegezhettek. A szabadkai tejgyár részére a zentai Gere Kft. veszi át a tejet Piri Ervin tejátvevő állomásán.

– Köszönve annak, hogy a VMSZ Juhász Attila személyében államtitkári pozícióhoz jutott, sikerült elérni, hogy a szabadkai tejgyár a korábbi feltételekhez hasoló körülmények, felvásárlási ár és rendszeres kifizetés mellett vásárolja a tejet Hódegyházán. Várahtó, hogy folyamatos lesz a tejátvétel. Azok a tejtermelők is a szabadkai tejüzemnek adhatják át a tejet, akik esteleg időközben más felvásárlót találtak. Reményeink szerin a jövőben nem fog előfordulni hasonló fennakadás a tej értékesítésében – mondta péntek este Fremond Árpád Hódegyházán.

– Ha a tej minőségével nem lesz gond, akkor a Gere Kft. 15 napoként kifizeti a tejtermelőket, aki viszont hamarabb szeretné megkapni a járandóságát, meg tudjuk azt is oldani, és akinek sürgős, néhány nap leforgása alatt hozzájuthat a pénzéhez egy-két dinárral alacsonyabb áron számítva a tejet – mondta Piri Ervin a tejátvevő állomás üzemeltetője.

A hódegyházi Bali Béla az elmúlt több mint két hét alatt 2500 liter tejet nem tudott átadni, csak kisebb mennyiséget értékesített, ami miatt több mint százezer dinár kára keletkezett. A megsavanyodott tej egy részét a disznók ették meg.

 

GJ

Azonban a munkálatok időbeni elvégzése nem csak a kivitelezőktől függ, melyet bizonyít az a tény is, hogy a munkák megkezdése után két nappal az eső miatt meg kellett szakítani a munkálatokat. Ezért a befejezés pontos idejét nem mondhatjuk meg, de kedvező időjárási viszonyok esetén a munkálatok a szerződésbe foglalt határidőben be is fejeződnek.

 

Danijela Knežević

 


Komentari(0)