EPS: Strruja neće poskupeti u 2014.

 

Planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) u 2014. nije predviđeno poskupljenje struje za domaćinstva i deo privrede, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktor tog javnog preduzeće Aleksandar Obradović.

On je agenciji Beta kazao da će EPS održati svoje obećanje da dok traja zimska sezona neće upućivati zahtev za poskupljenje struje kupcima koji se snabdevaju po regulisanoj ceni.

Obradović je kazao da će procena da li će nakon toga tražiti povećanje cene biti doneta kada se tokom prvog kvartalu 2014. utvrdi koje investicione projekti će EPS realizovati.

  - Prvo ide odluka o investicijama, a onda onda na osnovu toga procena da li treba da tražimo povećanje cene - kazao je direktor EPS-a.

On je rekao i da će cene na otvorenom tržištu visokog i srednjeg napona odrediti tržiste i dodao da je cena električne energije u regionu smanjena i do 30 odsto, što se odrazilo i na tržište u Srbiji.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Nakon poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

Elektroprivreda Srbije strujom snabdeva oko 3,5 miliona korisnika.

 

Godina reformi u EPS-u
 

Obradović je anjavio da će EPS povećati u 2014. prihode i investicija i pokrenuti organizacione promene za uštede 36 miliona evra godišnje. On je kazao da prve rezultate reformi u EPS-u očekuje u prvoj polovini 2014. godine.

 - Uspeli smo da s donošnenje novog statuta, ukidanjem Upravnog i osnivanjem Nadzornog odbora stvorimo uslove za korporativizaciju, to jest za bolju i efikasniju organizaciju EPS-a. Korporativizacija znači seču neefikasnosti - kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije bi trebalo da odobri statut EPS-a do sredine januara, a nakon toga je na direktoru da predloži set organizacionih mera i uvede jedinstveno upravljanje sistemom koje će smanjitim administrative troškove i do 100.000 evra dnevno.

 - Jasno je rečeno da to mora da se uradi, da EPS mora da se centralizuje, korporativizuje i pređe u akcionarsko društvo - istakao je Obradović i dodao da bi glavni cijl reformi trebalo da bude da EPS postane profitabilan.

 - EPS je već u 2013. ostvario finansijske rezultate koji su za 200 miliona evra bolji nego što je planirano. Za 2014. ponovo idemo sa skromnijim planom i stavljamo akcenat na investicije - rekao je Obradović.

Prema prvobitno, planu, EPS je 2013. trebalo da završi sa 22 milijarde dinara (oko 200 miliona evra) gubitka.

V.d. generalnog direktora EPS-a kazao je da je plan poslovodstvo da u prvom tromešečju 2014. Ministarstvu energetike i Vladi predstavi plan investicija u narednih 10 godina i plan profitabilnosti EPS-a.

- Nivo tog profita će se utvrditi u zavisnosti od toga koje investicione planove i u kojem obimu će odobriti vlada. Sredinom 2014. godine moćićemo konkretno da pričamo o očekivanom nivou profita - kazao je Obradović.

On je podsetio da su u 2013. godini započete investicije od oko 200 miliona evra u Rudarski basen “Kolubara”, od oko 70 miliona evra za obnovu agregata u Hidroelektrane “Zvornik” i da će te aktivnosti biti nastavljene i u 2014.

- Investicija u novi termoblok u Kostolcu je prvo ulaganje u nove proizvodne pogone posle više od 20 godina. Ta investicija je naš prioritet - kazao je Obradović i dodao da su urađene finansijske analize za projekte kao što su hidroelektrane “Đedap 3” i “Bistrica” i TENT B3.

Obradović je kazao da su investicije u elektroenergetici u regionu skoro zaustavljene zbog pada cene struje od oko 30 odsto u 2013. i pada celokupnog tržišta.

EPS pored toga nosi i “kredit prošlosti”, jer je godinama bio gubitaš i ima velike dugove, zbog čega, istakao je direktor EPS-a, uz pomoć vlade traži strateške partnere u projektima koje ne može sam da realizuje.

On je kazao i da je kroz reprogram rešeno oko 20 milijardi dinara dugovanja građana i privrede za struju, ali da je ostalo još 60 milijardi dinara.

- Učinićemo sve da se taj novac vrati u EPS. uključujući sudske presude i prinudnu naplatu. Snabdevanje struje biće obustavljeno za kupce koji ne plaćaju električcnu energiju i EPS na tome insistira - kazao je Obradović.

On je dodao da je za širenje EPS-a u regionu neophodno da se prvo uradi “domaći zadatak”, a to je da postane efikaanija, bolja i profitabilna firma. U suprotnom bi, dodao je, kao gubitaš mogao da postane žrtva preuzimanja.

- Ja se borim za to da EPS ostane državna firma i da postane profitabilna firma, kao profitabilna firma možemo da pričamo o širenju uticaja EPS-a u regionu - kazao je Obradović.


IZVOR:http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/432313/EPS-Strruja-nece-poskupeti-u-2014

 


Komentari(0)