Inicijativa Čoke, Kikinde i pet rumunskih opština otvoriti granične prelaze kod Vrbice i Nakova

 

O pštine Č oka i K ikinda, sa još pet opština u Rumuniji: Valkanj, Sannikolau Mare, Saravale, komluš Mare i Dudešti Veki, uputile su inicijativu Vladama Srbije i Rumunije za otvaranje drumskih graničnih prelaza Vrbica–Valkanj kod Č oke i N akovo– L unga kod K ikinde.

Inicijativa je pokrenuta i potpisana na zajedničkom sastanku održanom u Kikindi, a za otvaranje ovih prelaza zalažu se i privrednici obe opštine, jer bi se skratio transport robe do tržišta EU. Prema podacima Regionalne privredne komore Kikinde privrednici iz Kikinde, Čoke i Novog Kneževca već imaju suficit u poslovanju sa privrednicima iz Rumunije od skoro deset miliona evra. Otvaranje granice podržava i Savez Srba u Rumuniji čiji potpredsednik Slavoljub Adnađ kaže da je inicijativa za otvaranje ovog prelaza pokrenuta još 2009. godine.

– Nastojaćemo da ovo preraste u prelaz koji će stalno funkcionisati. To će doprineti ekonomskom razvoju i zbližavanju stanovništva sa obe strane granice. Građani iz Rumunije se raduju i pozdravljaju inicijativu očekujući da se uspostavi stalni granični prelaz Vrbica–Valkanj. Postoje veze ljudi sa obe strane granice i time bi se one unapredile. U ovom delu Banata, Velikom Semiklušu, Čanadu, Saravoli i Velikom Sent Petru, koji su u blizini granice ima dosta Srba. Za nas je to značajno i za očuvanje nacionalnog identiteta, kao i za Mađare i Rumune koji žive sa jedne ili druge strane granice. Nastojaćemo i nadalje da uradimo sve što je do nas da bi se prelaz trajno otvorio – rekao je Slavoljub Adnađ.

Pogranične policije Srbije i Rumunije smatraju da na ovim prelazima nisu potrebna velika infrastrukturna ulaganja, jer je do pre deset godina, kada je Rumunija postala članica Evropske unije, na njima funkcionisao malogranični prelaz.

– Otvaranje graničnog prelaza Vrbica–Valkanj je zajednički interes Čoke i pograničnih rumunskih opština. Kao najbliži susedi želimo da razvijamo partnerske veze u privredi, kulturi i sportu. To bi posebno bilo važno za privredu svih pograničnih mesta sa obe strane granice, jer bi doprinelo bržem ekonomskom razvoju naših opština – izjavio je predsednik opštine Čoka Balaž Ferenc prilikom privremenog otvaranja graničnog prelaza Vrbica–Valkanj prošle godine. On kaže da je otvaranje ovog graničnog prelaza posle skoro 10 godina, iako privremeno, od izuzetnog značaja i veruje da će uskoro biti i dugoročno otvoren.

– Prelazi bi trebali ponovo biti u funkciji sa malo ulaganja i nastojaćemo da se i tokom ove godine u više navrata otvori, dok pitanje prelaza ne bude trajno rešeno. Pored susreta starih prijatelja i rođaka sa obeju strana, otvaranje granice bi imalo i privredni značaj za ovaj deo Banata – izjavio je Balaž Ferenc.

Učesnici skupa u Kikindi su jednodušni u oceni da bi Rumunija sa svoje strane trebala da ubrza proceduru otvaranja graničnih prelaza sa Srbijom, jer bi njen ulazak u zonu Šengena otežavalo ovu inicijativu.

– Mislim da će baš te okolnosti ubrzati otvaranje prelaza, pa očekujem da svi prateći poslovi budu završeni pre ulaska naše zemlje u Šengen – izjavio je Georgi Nakov, predsednik rumunske pogranične opštine Dudešti Veki. Slično su govorili Ioan Buicu Dragos, predsednik Valkanja i prefekt županije Timiš Eugen Dogariu.

– Želimo da se vrati pređašnje stanje i da se granica otvori, jer bi to mnogo značilo za privredno-ekonomsku saradnju mesta ovog dela Banata, jer su njegovi žitelji od davnina bili upućeni jedni na druge – poručili su sa zajedničkog sastanka u Kikindi.N. Kolundžija

N. Kolundžija

 


Komentari(0)