Otvorena renovirana zgrada škole i zabavišta

Ispunjeno obećanje dato Crnobarcima

U Crnoj Bari je otvorena renovirana zgrada škole i zabavišta pod čijim krovom je dvadesetoro đaka i četvoro dece predškolskog uzrasta. Ovim su nadležni iz Opštine i matične škole ispunili obećanje dato meštanima da se škola neće zatvoriti i ako je iz godine u godinu u selu sve manje dece i đaka.

Tim povodom školu su obišli predsednik i zamenik predsednika opštine Čoka Ferenc Balaž i Zoran Jovanov, direktorka OŠ „Jovan Popović“ Julijana Bagdal i direktorka Predškolske ustanove „Radost“ Zorica Smiljanski, koje su dočekali Aleksandra Raičević, predsednica Mesne zajednice Crna Bara i osoblje odelenja škole i zabavišta u selu.

– Krajem marta ove godine građevinski inspektor je zabranio korišćenje objekta u kome su škola i zabavište, zbog dotrajalosti,čiji nalaz je potvrdio i sudski veštak. Odmah smo uradili projekat adaptacije zgrade i raspisali javnu nabavku. Radovi su krenuli avgusta meseca i početkom novembra su okončani - iznosi hronologiju događanja Ferenc Balaž.

On kaže da je očekivao da škola bude završena do početka ove školske godine,kako bi se đaci, koji su na časove putovala u Čoku, vratili u svoje selo i učionice, ali radovi su potrajali, pa su deca od početka decembra krenula u obnovljenu školu i zabavište. Sanirani su zidovi, krovna konstrukcija i izmenjeni je podovi, a fiskulturna sala je posle više od 30 godina, ponovo osposobljena za korišćenje. Investicija je iznosila nešto više od 3,2 miliona dinara, od čega je škola snosila troškove u visini od 1,2 miliona, a dva miliona dinara je dala opština.

Direktorka matične škole „Jovan Popović“ iz Čoke Julijana Bagdal kaže da su u odelenju u Crnoj Bari trenutno dva kombinovana odelenja od prvog do četvrtog razreda sa nastavom na mađarskom jeziku i jedno na srpskom, sa ukupno 20 đaka. Zorica Smiljanski, direktorka Predškolske ustanove „Radost“ rekla je da je u vrtiću svega 4 dece, od kojih su troje predškolskog uzrasta.

- Prema evidenciji i natalitetu broj dece u zabavištu naredne godine biće još manji i plašim se da i Crna Bara, poput susedne Vrbice jednoga dana ostane bez dece i zabavišta. Predsednica Mesne zajednice Crna Bara, Aleksandra Raičević objašnjava da su članovi saveta MZ zajedno sa roditeljima dece insistirali na što bržoj adaptaciji školske zgrade, jer su se plašili sudbine drugih škola koje se posle zatvaranja više nisu otvarala. – U selu je prema poslednjem popisu iz 2011. godine 475 stanovnika. Sada je taj broj oko 400, a znamo da selo bez škole nema prespektivu. Zadovoljni smo što je dato obećanje ispunjeno i naša deca su ponovo u mesnoj školi i zabavištu. Otvaranje granice prema Rumuniji doneće nam boljitak, jer će se stvoriti mogućnost za zaposlenje u susednoj zemlji, čije su fabrike udeljeno svega desetak kilometara od našeg sela. Nadam se da će to, uz miran život, bez stresova, sa nezagađenom prirodom i čistim vazduhom, dovesti investitore i zadržati mlade u selu,- izjavila je Aleksandra Raičević.

 

N. Kolundžija

 

 

 

 

 

 

 


Komentari(0)