Dan škole "Tihomir Ostojić" Ostojićevo

 

Već tradicionalno, svake godine 21 IX održava se trodnevni niz manifestacija u cilju proslave Dana škole i Dana sela Ostojićeva. Ove godine, prvog dana 21. IX 2012. je u prepodnevnim časovima održana proslava Dana škole u prostorijama škole i Doma kulture, a u večernjim časovima proslava Dana sela koju su organizovala Kulturno umetnička društva iz Ostojićeva.

Proslava Dana škole je počela u 10: 30 dočekom i prijemom gostiju u školi u Ostojićevu. U 11:00 je počela svečana priredba u Domu kulture i otvaranje izložbe dečije likovne kolonije. Tema priredbe je proizašla iz teme likovne kolonije, a to su kolaži. U maniru kolaža sve tačke su bile mozaik skopljen od srpskih, mađarskih, poljskih i slovačkih tradicionalnih pesama i igara, a poruka je bila da se i moderno može uklopiti u ove tradicije koje su izgradile današnjicu i istoriju škole i sela. Osnovni cilj likovne kolonije je afirmisanje dečijeg stvaralaštva. Pored kolaža, učenici su izražavali svoj kreativni potencijal u nekoliko likovnih tehnika, između ostalog i u mozaiku, crtežu i slikarstvu. Izloženi radovi i svečana priredba su naišli na odličan prijem gostiju i publike.

Sa početkom u 20:00 održana je svečana priredba u organizaciji tri KUD –a iz Ostojićeva, Kud „ Dr Tihomir Ostojić“, Kud „ Mađarski krug“ i Kud „Visla“ , kao i program gostiju iz Poljske koji je oduševio sve prisutne.

U Subotu , 22. IX, su se održavala kulinarska i rekreativno – zabavna dešavanja na Vašarištu u Ostojićevu. Organizovano je takmičenje u kuvanju nacionalnih jela kao što su ovčiji gulaš i brandov, tradicionalno romsko jelo uz muziku i veselje. . Nizala su se takmičenja i nadigravanja u maniru folklorne tradicije, natezanje konopca, skakanje u džaku, mali fudbal, odbojka, organizovana je i vožnja fijakerom za goste i sve zainteresovane. U Domu kulture, u večernjim časovima održana je pozorišna predstava Bašaidskog pozorišta.

Nedelja je bila rezervisana za sportska dešavanja, održana su takmičenja u stonom tenisu u kojem su učestvovali sportisti iz Čoke, Bečeja, Kikinde, Ruskog sela, a posebnu pažnju je izazvao egzibiconi meč poznatih reprezentativaca u stonom tenisu : Pete Zoltana i Anušić Branka.

Ugledni gosti škole i sela su, između ostalih, bili i predsednik Opštine Čoka Balaž Ferenc, zamenik predsednika Opštine Čoka Zoran Jovanov, Mirjana Marjanov, predsednik Skupštine opštine Čoka, narodni poslanik i bivši predsednik Opštine Čoka Predrag Mijić, bivši predsednik Opštine Čoka i član opštinskog veća zaduženog za poljoprivredu Emil Poljak, direktor Direkcije za izgradnju opštine Čoka Boris Ilić, Direktor KOC – a Kormanjoš Laslo, prosvetni opštinski inspektor Jastrebinac Janoš, sekretar Skupštine opštine Čoka Šalbot Dragan, član Veća zaduženog za rad MZ Tertei Janoš, direktor Doma zdravlja Čoka Levai Iboja, član Veća zaduženog za obrazovanje Šegan Melinda, predstavnici MZ SO Čoka, šef katastra Svetlana Popov, Pokrajinski sekretar za zdravstvo Vesna Kopitović, viceambasadorka Poljske gospođa Hana Dalevska Grenj, gradonačelnik Visle Jan Poloček, predstavnik Ministarstva kulture Poljske g-đa Gražena Pruska sa delegacijom koju je činilo desetak ljudi. Viceambasadorka Poljske je održala govor u okviru priredbe , pozdravila decu i publiku i izrazila oduševljenje priredbom kao rezultatom timskog i samopregornog rada učenika i nastavnika škole, kao i meštana, koji, po njenom mišljenju, sa puno optimizma neguju i dele sa drugima neke zaboravljene vrednosti kao štu su negovanje maternjeg jezika i kulture svih nacija, očuvanje društvene sredine, prijateljski duh i gostoprimljivost.

 

Slike dan škole Ostojićevo


Komentari(2)

 

Zakiya
This shows real expetrsie. Thanks for the answer.
Subota, 03.11.2012 (13:42)
bhzscpn
k5NjK3 qwshmldbvgqa
Subota, 03.11.2012 (22:57)